Traditie si actualitate

 

Spatiu unde timpul parca se comprima si nu mai vrea sa curga in modul sau firesc, Manastirea “Tuturor Sfintilor” Bucium este un loc preferat de marii duhovnici ai Moldovei care au oblojit rani sufletesti a generatii intregi de credinciosi. Toti trecuti de 80 de ani, insumand un tezaur nemasurat de experienta duhovniceasca, Ieroschimonahul Hrisostom Postolache (1884-1979) sau Protosinghelul Ieronim Gagea (1908-2001) sunt exponenti ai unei spiritualitati monastice curate si temeliepentru o traditie proprie unui cadru odihnitor sufleteste, extreme de necesar manastirilor aflate in apropierea orasului.

Aceasta traditie este un reper pentru duhovnicii de astazi, care ofera har, pace si dragoste crestinilor ce intra pe poarta manastirii, sub ocrotirea Mantuitorului si a Maicii Domnului. Aici , viata si rugaciunile batranilor vegheaza asupra credinciosilor de la inaltimea trairii Cuvantului Lui Dumnezeu, in spiritual Evangheliei si al purtatorilor de Hristos Sfinti Parinti normatori ai vietii monahale.

Calugarul din Manastirea Bucium este dedicate vietii de rugaciune, in rastimpul dintre aceastea cautand sa impleteasca intr-un mod smerit chemarea lui Dumnezeu cu activitatile cotidiene necesare unei bune gospodariri.

El cunoaste nevoile asezamantului in care nutreste mantuirea dimpreuna cu fratii sai de chinovie si participa la implinirea cuvintelor : “…ci cu munca si cu osteneala am lucrat noaptea si ziua” ( 2 Tes 3,8). Totodata, prin rugaciune, ascultarile devin modalitati de a sfinti atat timpul cat si spatiul in care se desfasoara.

Specificul spiritual al mănăstirii este dus mai departe de un număr de 11 vieţuitori, care formează o viaţă de obşte, condusă de părintele stareţ, Protosinghelul Irineu Bălan. Slujbele se săvârşesc păstrând, în mare parte, tipicul Sf. Munte Athos, oferind credincioşilor alinarea proprie acestui spaţiu, care ocupă un loc distinct în arealul spiritual al oraşului Iaşi.   

 

    

   

 

 

 

Arhiva

 

Traditie si actualitate

Evenimente

Tur virtual

Atelierul de pictura

Program liturgic

Proiecte de viitor

Anunturi

Donatii