Pomelnicul credinciosilor adormiti

    

La Mănăstirea Bucium se păstrează tradiţia slujbelor de pomenire a morţilor la Sf. Liturghie zilnică (Proscomidie) dar şi la parastasele de sâmbătă, cu excepţia sâmbetelor în care nu se fac parastase şi care sunt precizate în calendar.

Atunci când moare cineva din familie sau un cunoscut, fiecare credincios are datoria de a se ruga pentru cel adormit dar şi de a da pomelnic, pentru a fi pomenit în cadrul a 40 de liturghii.
Aceste liturghii sunt cele mai importante rugăciuni care se fac pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia sa aibă parte de mila Lui Dumnezeu şi să fie primiţi în Rai.

După patruzeci de zile de la moarte, se face o slujbă specială, după slujba Sf. Liturghii, numită „Parastas cu ridicare”, la care credinciosul care dă pomelnic este obligat să participe şi să aducă un colac, un prosop şi lumănare, colivă şi vin şi alte lucruri pe care doreşte să le împartă în numele celor adormiţi.

Ridicarea înseamnă o rugăciune adresată Maicii Domnului pentru a fi mijlocitoare la judecata celui adormit.

Conform invăţăturii ortodoxe, în ziua patruzeci de la moarte, orice credincios este judecat de Dumnezeu pentru cele ce a făcut în viaţă, aceasta numindu-se „Judecata particulară”.

De aceea se fac aceste parastase cu ridicare în ziua patruzeci, zi în care preotul, ridicând cu trei degete o părticică din colacul adus ca jertfă pentru cel adormit, zice: „Întru cinstea şi pomenirea Preabinecuvântatei Măritei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioarei Maria.”

Există o tradiţie în Mănăstirea Bucium, în care credincioşii care doresc participă din patruzeci în patruzeci de zile cu suma de 150 lei  pentru a se face aceste slujbe de pomenire, pregătindu-se şi o mîncare caldă, pentru a se servi atât la credincioşii care vin la praznic, dar şi obştii mănăstirii şi celor nevoiaşi.

 

Arhiva

 

Traditie si actualitate

Evenimente

Tur virtual

Atelierul de pictura

Program liturgic

Proiecte de viitor

Anunturi

Donatii