Biserica

  

În anul 1871, biserica Mănăstirii Bucium a fost construită ca un paraclis şi a fost sfinţită de Mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu. Dimensiunea acestuia era mult mai mică decât cea de astăzi, locaşul funcţionând ca metoc, şi având hramul “Sfinţii Athonului”.

Până în anul 1937, acoperişul clădirii era din ţiglă, când sub îndrumarea stareţului Mănăstirii din acea vreme, Hrisostom Apostolache, s-a renovat, acoperindu-se cu tablă, aşa cum este astăzi.

În anul 1952 se încep lucrări de reconstrucţie iar clădirea paraclisului devine o mică bisericuţă. Cea mai mare parte a zidurilor s-a păstrat, iar arhitectura nu s-a modificat în mod semnificativ. În anul 1954 acest lăcaş este sfinţit de către mitropolitul Sebastian Rusan.

În 1964, mitropolitul Iustin Moisescu hotărăşte efectuarea unor modificări la biserica mănăstirii: ridicarea turlei, înălţarea podului, demolarea unor magazii, amplasarea clopotniţei etc.
Pictura bisericii  a fost  realizata de catre pictorul Vasile Pascu in anul 1966 in tehnica “al fresco” dupa programul iconografic conform ierminiei picturii bizantine.

În anul 1967 are loc resfintirea bisericii, primind hramul “Duminica Tuturor Sfintilor Athoniti”

În urma tuturor modificarilor, biserica se prezinta astazi avand un plan in forma de cruce trilobata inscrisa, cu abside rotunjite, cu bolti sprijinite pe doua arcade.
În anul 1995, lângă biserică se construieşte un pangar, iar în anul 2005 tot exteriorul bisericii şi al anexelor ei a fost recondiţionat.

 

Arhiva

 

Traditie si actualitate

Evenimente

Tur virtual

Atelierul de pictura

Program liturgic

Proiecte de viitor

Anunturi

Donatii