Biblioteca

        

Prima încercare de a forma o bibliotecă a fost în 1948, cand ieromonahul Onufrie Bratu a lăsat prin testament Mănăstirii Bucium o parte din cărţile sale şi câteva manuscrise, simţindu-se legat de această manăstire datorită mai multor cauze, printre care prietenia cu parintele Hrisostom Apostolache, fost stareţ al mănăstirii, şi faptului că pe perioada primului război se refugiase aici.

Din lipsa unui spaţiu adecvat unei biblioteci, manuscrisele au fost ţinute în biblioteca personală a arhimandritului Hrisostom Apostolache. În anul 1975, acesta donează şase dintre manuscrise Centrului Eparhial Iaşi, scopul acestei donaţii fiind pastrarea în condiţii cât mai bune ale acestora. Astfel, ajung în biblioteca „Dumitru Stăniloaie” Iaşi.

Hrisostom Apostolache donează mănăstirii încă din timpul vieţii toată biblioteca lui personală.
În anul 2002, s-a dat în folosinţă un spaţiu pentru cărţi, iar în 2003 se finalizează lucrarile pentru amenajarea bibliotecii.

O alta donatie considerabila a fost facuta de Protosinghelul Ioachim Ceausu, fost staret al Manastirii Bucium intre anii 2001 - 2008.

Numărul volumelor şi revistelor este de 1256, fiind în stare bună. Cel mai important document din această bibliotecă este considerat a fi „Dieată”, scrisă de ieroschimonahul Nifon în peştera sa la data de 15 august 1898.

 

 

 

 

Arhiva

 

Traditie si actualitate

Evenimente

Tur virtual

Atelierul de pictura

Program liturgic

Proiecte de viitor

Anunturi

Donatii